Autotestarea

0 Flares Filament.io 0 Flares ×
Mi se intampla des sa intampin o usoara problema medicala pe care sa nu stiu carui medic s-o adresez. De exemplu, ma doare maxilarul. O fi de competenta stomatologului sau e ceva legat de ORL?
Insomniile sunt de verificat la psiholog sau sa-mi fac analize de fier si vitamine? Sau si mai bine ma duc sa imi fac analize generale?
De cele mai multe ori, raspunsurile sunt la fel de complexe ca intrebarile, dar parca nu-mi vine sa pierd 3 zile pe la usile a 5 medici ca sa aflu ca trebuie sa iau niste vitamine. Si nici sa cheltui o suma considerabila din medic in medic ca sa aflu ca abia a 3a specializare e cea care imi poate da raspunsul.
Vorbesc aici, bineinteles, de problemele medicale simple si usoare, de disconforturi pe care le simtim sau de testele pe care unii dintre noi nu le facem pentru ca ne e jena de anumite testari ale probelor biologice.

 

Asa ca am inceput sa-mi mai intreb prietenii, caci deh, cam asa functionez, e important sa ma duc/sa fac ce-mi recomanda un apropiat. Am aflat de la Laura de niste kit-uri de autotestare pe care le poti lua din farmacii si care iti pot da rezultate foarte bune: acuratete – 95-98% . Bineinteles, asta nu inseamna ca gata, ai scapat, ai un diagnostic si tratament.
Insa testele iti pot da clar de inteles daca ai o problema si e cazul sa consulti un medic sau e doar o impresie, un episod local, poate uneori ipohondrie. 😀 Si mai ales ajuta foarte mult etapa de preventie.

 

Gama e destul de variata, iar testul in sine explicat pe intelesul oricaruia dintre noi, in pasi simpli. Eu am inceput (caci intentionez sa mai fac cateva) cu cel pentru carenta de fier. De ce? Pentru ca mi-au revenit insomniile. Si daca prima data am despistat destul de usor ca era o problema de origine emotionala caci era insotita si de atacuri de panica, acum am vrut sa verific daca nu cumva lipsa fierului imi face de treaba. De obicei, carenta de fier se manifesta prin insomnii, stari de nervozitate, oboseala acuta, dureri de cap, ameteli, palpitatii si dispnee la efort (respiratia greoaie de dupa urcatul scarilor) pentru ca nu mai exista suficienta oxigenare a organelor, ceea ce le face sa functioneze deficitar.
Mi-am facut textul si surpriza, chiar am carenta de fier. 🙁
Mai jos am fotografiat fiecare etapa a procesului, ca sa vedeti si voi ca e simplu.

 

kit autotestare Veroval

kit autotestare Veroval carenta de fier

Screen Shot 2017-06-06 at 13.21.40
kit autotestare Veroval

 

Si cum stiti deja, nu pot sa incerc eu ceva fara sa va dau si voua spre testare, am un mic concurs.
Premiile sunt 1 kit autotestare pentru Carenta de fier si 3 pentru Preventia bolilor intestinale. (le voi imparti in functie de nevoia fiecaruia). Aici gasiti toata gama.
Tot ce trebuie sa faceti e sa-mi lasati un comentariu in care sa-mi spuneti ce ati incerca din toata gama si de ce.  O sa folosesc random.org, caci altfel n-as putea sa aleg, intelegeti de ce. 🙂
Succes! Si pana data viitoare nu uitati ca preventia ne poate ajuta sa traim ani multi si buni.
  • ab

    Nu ai nimic pentru durere in cot? La propriu, deci e treaba serioasa. Ca este o treaba alunecoasa intre ortoped, neurolog si fizio terapeut. 🙂

  • Simona

    Habar nu aveam de solutiile astea. Eu as incerca testul pt carenta de fier si cel pt colesterol. Nu am vazut pe site sa existe, dar cred ca ar putea sa fie folositor si unul pentru glicemie.
    Iar pt tine salate cu spanac… mult spanac si legume cu fier. Chiar, din ce alimente iti mai poti lua fierul?

  • Ciupercutza

    Fierul se ia din carne, Simona! Iar in cazul unei anemii, se ia din pastile, pentru ca nu toate anemiile se fac din cauza ca nu mancam suficient spanac.

    Pe mine m-ar interesa kit-ul pentru preventia bolilor intestinale, pentru ca anemie am deja (din cauza fibroamelor uterine).

    PS Te inteleg de minune apropo de simptome pe care nu stii la ce doctor sa le duci! Aveam atacuri de panica si palpitatii frecvent. Medicul generalist mi-a recomandat Sedatif PC si m-a trimis la …. gastroenterolog 😀 Pana la urma am rezolvat cu niste fier 😉

  • Cristina A

    Eu am carenta de fier, cam serioasa, iau la recomandarea medicului Maltofer, am incercat tot felul de medicamente, Feronat, Glubifer etc, interesant este ca n-am stiut si de insomnii, care nu-mi dau pace 🙁 , ma recunosc in toate simptomele acelea, nu sunt nici ipohondra si, ce-i drept, nici nu (ma) iau prea tare in serios… doar cand citesc la altcineva. 🙂

  • Andreea

    nu stiu sa fie, dar acum e o ocazie sa te mai intalnesi pe aici cu altii cu problema asta. Cine stie, poate punem de-o comunitate a celor pe care ii doare in cot. :)) (sorry, dar trebuie sa recunosti ca subiectul poate fi usor ilar :D)

  • Andreea

    Ma stii ca nu-s pretentioasa la mancare. In schimb, imi displace total de cand ma stiu…spanacul. dap, fix el. :)) poate d’aia

  • Andreea

    Apropo de simptome: ca sa-mi descopar dicopatia lombara grad 2 (grd 3 e hernia) am fost pe la: generalist, urolog (ma durea ceva tare la baza spatelui, puteau fi rinichii), interne (mi-au verificat toate organele) si ultimul, abia ultimul un priceput in ale oaselor. 2 zile pe drum si vreo 5-700 lei pana am ajuns la cel bun. Bine, in cazul meu nu aveam cum sa fac un test si sa aflu direct, dar poate cine stie, evolueaza medicina intr-atat cat sa se poata 🙂

  • Andreea

    Si iata si castigatorii:
    Carenta de fier – Simona,
    Preventia bolilor intestinale: Ciupercuta, Cristina si Andrei!

    Congrats si.. sanatate multa! Va rog sa-mi dati un mail la andreea@andreeaburlacu.ro cu adresele voastre si nr de tel ca sa va trimit premiile. Mersi!

Leave Your Comment Here