Cuba, preafrumoasa Cuba

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Stiu, n-am nici un drept s-o numesc a mea. Nici nu’s posesiva de fel, nu stiu ce m-a apucat. Poate sunt de vina cei mai veseli oameni din lume pe care i-am intalnit aici sau poate culorile alea turbate ale masinilor din anii ’50.

Nu stiu ce e mai frumos, cu ce sa incep, care detaliu merita mai multa atentie.

Andreea Burlacu - Cuba

Cubanezii sunt oameni primitori si calzi. Iti zambesc mereu, canta mereu, oricand, pe strada, la coada la magazin, in restaurant, oriunde ii apuca din nou pofta de viata si veselia, danseaza mult si sunt jucausi. Pusi cumva pe flirt fara oprire si fara sa deranjeze, te poti trezi mereu cu o ocheada, un zambet sugubat sau o intrebare sincera, clara, raspicata.Cubanezii sunt oameni frumosi si descurcareti.

 

Cuba - Andreea Burlacu

Iar Cuba…un pamant uitat de lume, cu ramasitele unui regim mai bun, cu amintirile unei Havane in care se retrageau vedetele lumii, cu case coloniale in picaj pentru ca de 58 de ani nu au mai investit in ele. De unde stiu ca’s exact 58? Pentru ca in Cuba nu exista publicitate, cu atat mai mult bannere stradale. Am reusit insa sa vad unul – cel ce ne spunea tuturor ca se implinesc 58 de ani de la Revolutia care le-a adus libertatea. (asa a vandut maestru Che, alaturi de Fidel, regimul care ii face pe cubanezi printre cei mai saraci oameni din zona (nu ajung totusi la nivelul Africii)).

IMG_3864

Sa va faceti o idee mai cuprinzatoare:  salariu mediu e undeva pe la 20-25 de dolari. 1 litru de ulei nesubventionat (stiti, eu au alimente “de baza” date cu portia la un pret mai mic; spre exemplu, o familie are 250 de ml de ulei subventionat) e 2 dolari. Eu inca ma intreb ce mananca bietii de ei. Magazinele dedicate localnicilor au 5 rafturi, sunt facute intr-un fel de garaj, bodega in care cad peretii, iar pe cele cateva rafturi prafuite gasesti cam asa: cateva sticle de rom – maxim 5, niste sapun, paine, zahar, ulei si faina. Si cam atat.

IMG_3132

Multi dintre ei stiu de Romania (mai ales cei mai batrani care tineau minte prietenia lui Fidel cu Ceausescu si conservele bune pe care le trimiteam) si ne-au tot intrebat cum a fost cu revolutia, cu tranzitia, cum e acum, ce inseamna mai exact UE. Sunt curiosi si curajosi.

Andreea Burlacu havana

 

Am auzit foarte multi oameni plangandu-se ca e dificil cu cazarea. Pai ce-ati vrea, oameni buni, cand ei nu au internet acasa si nici acces la tot ce inseamna informtie?

Noi am fost pe recomandare si bine am facut. Gazda noastra, Wilfredo, medic in “timpul liber” si -a pus casa coloniala la bataie pentru turisti sa-si rotunjeasca veniturile. Vedeti voi, in Cuba nu e bine sa fii medic. Nici profesor sau orice alta meserie care nu are treaba cu turistii. Doar cei ce locuiesc in zone turistice si sunt fie taximetristi, fie barmani, ospatari sau gazde au sansa de a avea un venit decent asigurat de bacsisurile lasate de europeni, americani si orice alte natii le mai trec pragul.

Am pentru voi 3 adrese de mail (cu putina rabdare veti gasi si site-urile lor, dar nu va asteptati la unele din 2016, ci 1995) unde puteti incerca sa va cazati. Eu il recomand din inima pe Wilfredo si a lui Casa Mer:

  • casamer@justincuba.com
  • mansionlaorquidea@yahoo.es
  • lilly@casalilly.com

Noi am vizitat doar Havana cu barurile ei celebre – Bodeguita del Medio (aici a lasat Hemingway  reteta sa minunata de mojto), Floridita (retela lui Hemingway de daiquiri) si bineinteles cabaretul Tropicana (am ras, plans si m-am bucurat 2 ore intregi fara oprire), Havana cu bulevardul ei minunat Malecon (unde exista o portiune in care prima banda este mereu spalata de mare) – o frumusete de priveliste si de faleza, Havana cu cele mai bune cocktailuri si cel mai mult rom (la propriu iti poti pune cat rom vrei tu in Cuba libre), cu masinile ei uitate de americani si Frank Sinatra intr-o lume ce-si doreste sa ajunga in secolul 21.

Musai sa stati mai mult de 2 zile in Havana caci veti avea atat de multe de vazut, de gustat, de testat, incat e pacat sa nu le acordati suficient timp.

Cea de-a doua destinatie, o insula uitata de lume, de zei, de oameni, insula numita din ’78 – Isla de la Juventud. (Insula Tineretii). Fosta Insula Pinilor, locul a fost renumit candva pentru inchisoarea pe care o detine, iar acum doar diverii ii mai calca pamantul. Inchisoarea facuta in stil american a adunat de-a lungul timpului raufacatori de toate tipurile, dar cel mai important, l-a avut si pe Fidel inainte sa porneasca revolutia. Cea mai mare camera pe care am vazut-o pentru un condamnat, ba chiar cu sala de intalnire (Fidel se putea intalni cu fratele sau, inchis in aceeasi perioada si  cu Cienfuegos), radio si un mic resou unde sa-si mai faca o cafea, cu spatiu de scris si chiar o tablie unde mai tinea lectii de filosofie. Super conditii pentru un detinut, nu? 

IMG_3395

Insula este printre cele mai virgine pe care le stiu, populatia putina si adunata in Nueva Gerona si alte cateva asezari mici, astfel ca aici vei gasi cea mai mult spatiu verde pe care ti-l poti imagina. Cat despre diving – simpatic, vezi multe lucruri (mi s-a spus, eu n-am mai avut curaj sa incerc, il consumasem pe tot in Mexic) insa nimic spectaculos.

Dar te poti bucura de o gramada de minunatii de pe mal sau daca iesi la snorkeling. Asa am gasit pisici de mare, crabi mici si multe stele si arici.

Sunt convinsa ca mai am inca 100 de povesti despre fiecare colt de strada din Cuba, insa as transforma postarea intr-un roman. Asa ca va astept cu intrebari specifice in comentarii, va raspund cu drag si va recomand tot ce aveti nevoie.

 

  • Spartacus

    Hola! Ca un comunist ticalos ce sunt, o sa indraznesc sa te contrazic. Nu regimul adus de Che si Fidel ii face pe cubanezi saraci, ci razboiul economic pe care SUA il duc contra acestui popor prin intermediul sanctiunilor economice:

    http://www.counterpunch.org/2015/10/02/cuban-government-describes-devastating-effects-of-u-s-economic-blockade/

    Pe langa asta, sa numesti dictatura lui Fulgencio Batista ca “regim mai bun” este, dupa parerea mea, o exagerare. Nu trebuie sa cauti mai departe de Wikipedia ca sa vezi ce “regim mai bun” era inainte de Revolutia Cubaneza:

    “Back in power, Batista suspended the 1940 Constitution and revoked most political liberties, including the right to strike. He then aligned with the wealthiest landowners who owned the largest sugar plantations, and presided over a stagnating economy that widened the gap between rich and poor Cubans. Batista’s increasingly corrupt and repressive government then began to systematically profit from the exploitation of Cuba’s commercial interests, by negotiating lucrative relationships with the American mafia, who controlled the drug, gambling, and prostitution businesses in Havana, and with large US-based multinationals who were awarded lucrative contracts. To quell the growing discontent amongst the populace—which was subsequently displayed through frequent student riots and demonstrations—Batista established tighter censorship of the media, while also utilizing his Bureau for the Repression of Communist Activities to carry out wide-scale violence, torture and public executions; ultimately killing anywhere from 1,000 to 20,000 people. For several years until 1959, the Batista government received financial, military, and logistical support from the United States.”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fulgencio_Batista

    Altfel, dupa Revolutie, reformele implementate de Fidel si compania au permis accesul universal la educatie si sanatate, Cuba devenind una dintre tarile care exporta expertiza medicala si ai carei doctori au adus contributii semnificative la ingrijirea medicala a populatiilor din zonele defavorizate ale globului precum si la dezvoltarea de remedii pentru o serie de boli dificile:

    http://www.huffingtonpost.com/2015/05/14/cuba-lung-cancer-vaccine_n_7267518.html

    Si exemplele pot continua. Informatiile nu sunt greu de gasit, totul e sa vrei sa arunci o privire dincolo de imaginea defavorabila creata cu atata sirguinta de catre propaganda americana.

    Hasta la victoria siempre!

  • Eroare de preț - Roma - Havana 257 de euro - Lipa Lipa

    […] Partea și mai bună este că am văzut la cei de la Fly4free această eroare de preț pentru Cuba, din Roma. Roma îi frumoasă tare, Cuba este o delicatesă ce merită explorată! Uite aici un articol pe care îți recomand să îl citești! […]

  • Ionut

    Cuba este una dintre destinatiile pe care mi-am propus sa le vad in anii urmatori. Ma astept sa vad oameni linistiti, primitori, locatii frumoase, dar si destul de multa saracie.

    Prietenii care au fost in Cuba au avut de zis doar lucruri bune, deci trebuie sa ma apuc sa strang bani de bilet de avion acum…

  • Alexandru

    Da foarte interesant ,dar antrebarea ceamai cautata este cat costa o cubaneza??,sau o sticla sampanie moet binenteles daca e asa ceva??,

Leave Your Comment Here