Asiatic. Gatit. Iubit.

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

saptamana asiaticaLater edit: pentru ca a fost 1 iunie si voi ati stat mai mult prin parcuri, am extins deadline-ul pana azi si am inclus in tragerea la sorti (au fost prea simpatice toate retetele incat nu m-am putut hotari) toate inscrierile.

Iar fericita castigatoare esteeeeee: Anamaria Vladovici! Felicitari, lady. Te astept miercuri la sedinta foto. 🙂

 

Nu va ascund ca unul dintre visele mele secrete e sa ma mut undeva in Thailanda, Filipine sau Malaezia si sa am un bar mic pe o plaja imensa. Bine, acum nu mai e secret, secreta va ramane doar varsta la care voi pleca.

Dar sa revenim. Imi place sa cunosc culturi, sa le inteleg prin oameni, mancare si istorie. Iar cum timpul si resursele financiare imi sunt limitate, obisnuiesc sa reproduc retete culinare si sa visez ca-s printre japonezi, vietnamezi sau indieni. Probabil ca de la citit mi se trage treaba asta cu creatul scenariilior  in capul propriu si personal si implementarea lui in realitate dupa bunul plac.

Iar pentru ca-s o persoana ludica si iubitoare de aventura, Lidl  mi-a propus sa va provoc. In perioada 9-15 iunie, Lidl aduce in Romania Saptamana asiatica. Probabil ca sunteti famliarizati cu saptamanile tematice propuse de ei, iar daca nu, va spun eu pe scurt ce presupune. O saptamana intreaga in care puteti gasi in magazinele lor produse, retete, sfaturi si imboludul de a descoperi tari, civilizatii, rigori culinare si de a va plimba imaginatia pe tot globul. Iar saptamana care incepe cu 9 iunie va fi dedicata preparatelor traditionale din Thailanda, India, China si Japonia.

In ce consta provocarea? Intr-un concurs dedicat voua, cititoarelor, (imi pare rau domnilor, de data aceasta ma joc doar cu fetele) in urma careia una dintre voi veti castiga un photo session cu tematica de Geisha. Photosessionul va avea loc saptamana viitoare, iar eu voi fi alaturi de Geisha castigatoare. 🙂

Ce trebuie sa faceti? Ajutati-ma cu o reteta faina, ce se prepara usor si rapid si la care n-o sa mai pot renunta. Singurele specificatie sunt:  trebuie sa fie mancare asiatica + imi plac preparatele aromate si picante.

Reteta care ma convinge va fi declarata The Big Winner. Aveti timp pana duminica noaptea, 23:59, iar luni, 2 iunie, voi anunta castigatoarea.

Hai repejor cu retetele, ca deja mi-e pofta. 😀

Pana data viitoare, gatiti si iubiti. Iubiti si gatiti. 🙂

 

  • Lavinia

    e simplu: creveti si taitei de orez
    400g creveti, ulei de masline, 4 linguri de sos de soia dulce, o lingura de miere, sos picant (aici improvizezi ceva rapid, pe moment, cu chilli). Crevetii se prajesc in uleiul incins si in acest timp se amesteca sosul de soia dulce cu sosul picant si mierea, se fierb taiteii conform indicatiilor de pe ambalaj si se adauga peste creveti. Gata. Lumanari pe masa si muzica asiatica pe fundal.

  • Belgin

    Taitei cu pui, ciuperci si bambus, o reteta ce ameninta sa ma aduca la proportiile unui panda : piept de pui, muguri de bambus, ciuperci de lemn, cativa catei (de usturoi, bineinteles), taitei soba (din hrisca), sos de soia, vin de orez (sau alb), ulei de porumb si susan alb.
    Gatitul propriu-zis e clasic : incalzit ulei si adaugat, in ordine, usturoiul, bucatile de pui, ciupercile, bambusul (fiecare cate 3-4 minute), iar la final vinul si sosul de soia. Se serveste impreuna cu taiteii fierti conform indicatiilor, iar legenda spune ca dupa 1000 portii mancate vei stii sa vorbesti fluent japoneza.

  • Anamaria

    Eu ţi-aş recomanda curry roşu cu creveţi. Gata în 10 minute, să rămână timp de îngheişare. 🙂 Ai nevoie de, evident, creveţi şi pastă de curry roşie, ceapă, nişte lapte de cocos, nişte coajă de lime, sos de peşte şi puţin ulei. Iar de preparat, mai simplu nici că se poate: căleşti ceapa, adaugi curry şi lapte de cocos, puţină apă şi lime-ul ăla ras. Când începe să fiarbă adaugi şi nerăbdătorii creveţi, îi laşi câteva minute până se fac roz şi, ta da, cam asta e. Între timp mai arunci într-o oală şi puţin orez, să ai garnitură. Dacă vrei. Restul e poveste. 😉

  • Lori Alexe

    Hai sa incercam sa incropim ceva dulce 🙂

    LADOO
    Ai nevoie de: 150 g faina de naut, 60 g unt, 60 g zahar tos, cardamom pudra, fistic – taiat in bucati fine.
    Preparare: Cerni faina de naut si o pui la incalzit intr-o tigaie, apoi adaugi untul si omogenizezi amestecul. Cand e totul uniform, dai focul la mic si amesteci vreo 10 minute ( schimbi mana cand obosesti, nu te opresti). 😀
    Gata cu focul, acum adaugi cardamomul, fisticul (3/4 din cat ti-ai propus sa folosesti) si zaharul. Iar amesteci bine. Lasi continutul la racit si cand ajunge la temperatura camerei, iei cu o lingura din amestec si faci o biluta cu mana. Aici intervine restul de 1/4 din fistic – va orna bilutele ladoo.
    Yum!

  • Andra

    Când mergi într-un restaurant chinezesc, îți cade privirea pe cele mai ciudate nume din meniu. Așa că, preferatele mele, de când eram destul de mică și frecventam cu părinții restaurantele chinezești de prin oraș, au rămas „furnici urcându-se în copac”.

    Și pentru că-ți place picant, alegerea mea este specială, pentru că în timp ce mănânci, începi să te-nroșești în obraji și ochii încep să lăcrimeze. Dar merită!

    Se ia, așadar, o fată curajoasă, noodles fire de fasole, jumătate de kg carne de porc/pui, la alegere, ulei de susan, sos de soia, ghimbir, usturoi și praz, varză Napa (chinezească), cam o cană de supă de pui, o lingură de pastă de chilli, o linguriță de amidon de porumb, piper, sare și câteva linguri de ulei vegetal.
    Pastele se fierb cam 1-2 minute, apoi se lasă la scurs. Carnea o amesteci împreună cu sosurile, cu amidonul și cu pasta de chilli, și o lași într-un bol vreo 20 minute. În wok vei găti restul. Prăjești carnea, apoi adaugi legumele și supa de pui, iar după vreo 3-4 minute, adaugi și noodles, câte puține pe rând, ca să se amestece bine cu carnea.

    Poftă bună!

Leave Your Comment Here