Oamenii Bitdefender – Cristina Vatamanu

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Pentru că anul trecut ați fost foarte receptivi și v-a placut interviul cu Marius Tivadar, am decis să continui seria de interviuri cu oamenii din Bitdefender, să decoperiți și alte meserii faine, job-uri despre care nu stiati că există, dar mai ales oameni frumoși.

Enjoy!

De pe băncile facultății, în avanpostul luptei cu hackerii. Un specialist Bitdefender explică felul în care funcționează cea mai eficientă armă contra amenințărilor cibernetice

Cristina Vatamanu este cercetător în amenințări cibernetice și lucrează de șapte ani în laboratoarele antimalware ale Bitdefender din Iași. S-a angajat încă din facultate și a dobândit o experiență vastă în reverse engineering, analiză de exploit-uri și automatizări de sisteme. A absolvit automatică și calculatoare la Univesitatea „Gheorghe Asachi” din Iași și acum este doctorand al Facultății de Informatică din Universitatea „Al .I. Cuza”, unde studiază felul în care inteligența artificială contibuie la sistemele de detecție ale amenințărilor cibernetice. Cristina este unul dintre cele peste 1.000 de minți de geniu care lucrează zilnic pentru a fi cu un pas înaintea piraților cibernetici și povestește cum jobul la Bitdefender nu te lasă niciodată să te plictisești.

Iar pentru că femeile din industria asta, mai ales în zona de cercetare, sunt destul de rar întâlnite, mi-ar placea ca interviul de mai jos să îi facă cinste, iar voi să vă bucurați de un om și un specialist minunat.

cvatamanu

Să începem cu întrebările serioase din domeniul tău…

1.Aud tot mai multi oameni speriati de inteligenta artificiala si evolutia ei rapida. Apare “plotul” clasic: oameni vs masini. Cum functioneaza ea in securitatea cibernetica si cine e “the real bad guy”?

In aceasta industrie, inteligenta artificiala ne ajuta sa tinem pasul cu volumul din ce in ce mai mare al atacurilor cibernetice. In ultimii 7-8 ani, numarul acestora a crescut exponential de la un an la altul. Pentru a oferi o protectie cat mai inteligenta folosim diferiti algoritmi de Machine Learning care au ca rol identificarea si blocarea amenintarilor din mediul online.

In domeniul securitatii cibernetice, inteligenta artificiala este implementata prin tehnici de invatare automata sau machine learning. Algoritmii de machine learning le ofera computerelor abilitatea de a invata si de a face previziuni bazate pe informatii deja cunoscute. Bitdefender, de exemplu, a inceput sa integreze tehnologii de machine learning in sistemele de detectie in urma cu sapte ani”, spune Cristina Vatamanu, cercetator in amenintari informatice in cadrul laboratoarelor Bitdefender.

Aceasta tehnologie isi demonstreaza eficienta in special cand vine vorba de lupta cu milioane de fisiere periculoase in fiecare zi. Specialistii in securitate cibernetica trebuie sa studieze amanuntit zilnic peste 400.000 de programe periculoase, conform statisticilor institutului AV-Test. Metodelor traditionale de detectie, bazate pe recunoasterea de semnaturi ale diversilor virusi, le lipseste insa abilitatea a fi cu adevarat proactive in multe cazuri. Mai mult, companiile din securitate se confrunta si cu servicii specializate care ofera mecanisme complicate menite sa pacaleasca sau sa se ascunda de solutiile antivirus traditionale.

Desi numarul raufacatorilor il depaseste pe cel al angajatilor din securitate cibernetica, inteligenta artificiala egalizeaza raportul de forte.

Masinile si expertii in securitate trebuie sa lucreze impreuna. Rezultatele algoritmilor sunt mereu monitorizate, ca sa observam care este mai bun si in ce circumstante trebuie modificat un algoritm pentru a da rezultate mai eficiente. De celealta parte, algoritmii sunt mai precisi decat oamenii cand vine vorba de gasirea potentialelor amenintari din volume mari de date sau de reperarea rapida a breselor”, mai spune Cristina Vatamanu.

Combinatia dintre analisti si algoritmi automatizati reprezinta, de fapt, abordarea care aduce cele mai bune rezultate.

2. Cybersecurity Researcher, Doctorand în Machine Learning. Meseria ta suna ori medical, ori SF. Cum arata o zi din viata ta de birou? Ce face un cercetator in cybersecuritate?

Este greu de definit o zi la birou, depinde de situatie. As putea spune, in mare, ce facem noi ca echipa: analizam comportamentul si functionalitatile atacurilor, incercam sa gasim o metoda cat mai buna si mai generica de detectie si ne gandim cum am putea sa le neutralizam.

17692414_1595204363827550_44042827_o

 

Să continuăm cu întrebări din viață…

1. Daca ai putea sa inviti pe cineva la un pranz, poate fi oricine din intreaga lume si sa fi trait in orice timpuri, care ar fi acea persoana?

Albert Einstein

2. Cuvintele tale preferate sunt?

Never give up!

3. Care e cea mai frumoasa destinatie din lume in care ai fost sau ai vrea sa ajungi?

Fiecare loc unde am ajuns a avut ceva special, dar daca ar fi sa aleg, as spune Vietnam, iar unde vreau sa ajung… sunt multe :))

4. Ce verb te defineste?

A sti (sunt o fire foarte curioasa)

5. Daca n-ai fi Cybersecurity Researcher, ai fi…?

Daca nu as fi Cybersecurity Researcher, as fi tot inginer, dar pe parte de aparatura medicala.

6. Ce rol joaca jobul in viata ta?

Jobul acesta imi ofera sansa sa invat lucruri noi in fiecare zi, ceea ce este foarte important pentru mine.

7. Daca ai fi o forma de inteligenta artificiala, ce le-ai transmite oamenilor? Ce i-ai invata?

Nu sunt sigura ca am inteles intrebarea…In principiu Inteligenta Artificiala a fost creata si dezvoltata pentru gasirea unor solutii mai bune. Nu cred ca exista un singur raspuns, pentru ca fiecare om se confrunta cu diferite probleme, dar cu siguranta as incerca sa ma adaptez ca sa ii ajut sa gaseasca cea mai buna solutie.

8. Nu poti trai fara….? (nu se pun raspunsuri gen aer, apa :)) )

Dulciuri :))

9. Care este cea mai mare reusita a vietii tale?

Ca fac parte din echipa care a contrinuit la promovarea “inteligentei din Romania”

10. Daca ar fi sa castigi maine o super putere, pe care ti-ai dori sa o ai?

Sa ma pot teleporta 😃.

11. De astazi poti face orice, oricand. Care e primul lucru de care te ocupi? Ce te preocupa prima data?

Abia asta mi se pare o super putere. Sunt multe probleme care merita atentie, de la foametea mondiala, la razboaie, la antidoturi pentru boli incurabile, dar nu stiu daca la astea te referi. Ca un raspuns general as zice solutionarea unor astfel de probleme grave.

Leave Your Comment Here