Despre petitiile online, cu drag!

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

omoplati

De la inceputul anului si pana acum, circa 20 de zile, mi s-au plimbat prin fata ochilor minim 5 petitii online, semnate si promovate cu sarg de prietenii mei digitali si nu numai. Ba impotriva guvernului care ne calca pe cap nedemocratic (pe bune acum, la ce altceva te astepti de la unu’care e mai fioros in ranjet ca tatuca Iliescu in vremurile lui bune?), ba impotriva celor care chinuie animale in stil medieval si numesc asta forma de entertainment aka circ, ba impotriva oricarei suparari argumentate sau nu.

Ceea ce ma mira, ba chiar ma socheaza, e ca foarte multi dintre cei ce lanseaza, semneaza sau promoveaza petitiile online, multi dintre ei oameni destepti, cititi si informati, pe care ii cunosc si de la care am pretentii, habar nu au ce se intampla cu semnatura lor mai departe, ce rezolva, ce salveaza si daca are vreo noima sa-ti investesti energia in ceva despre care habar n-ai la ce-ti ajuta.

Asa a aparut nevoia si dorinta de  scrie acest articol.

Asadar, oricat de bine intentionat ai fi, semnarea unei petitii nu are nici o valoare din punct de vedere legal, adica semnaturile nu sunt luate in considerare de nici un judecator, procuror si cu atat mai mult de cei avizati, adica parlamentari pentru a promulga o lege.

Prin urmare, petitiile online se duc de tot cand se duc. Mor undeva in meandrele internetului. Eu cunosc o singura entitate care a facut exceptie si anume Greenpeace. (daca mai stiti si altele va rog sa-mi spuneti in comentarii si o sa fac update). Ei au lansat o petitie online pentru o lege a padurilor, au strans semnaturile si cu ele s-au dus sa faca lobby pe langa ministrul mediului. Si intr-un final au reusit sa si obtina cele dorite.

Dar, stiti ce inseamana asta?

  1. trebuie sa existe un lider sau o entitate care sa-si asume tot procesul. Altfel, noi intre noi strangem semnaturile si nimeni nu le si centralizeaza si se duce cu ele mai departe. Si uite asa ne-am agitat ca sifonul in pahar.
  2. cineva trebuie sa le foloseasca pentru a face lobby. Adica trebuie sa stie sa faca asta, sa aiba parghiile si cunostintele necesare ca nu-i treaba usoara. Doar ganduri bune si entuziasm nu ajuta.
  3. ca sa foloseasca la ceva toata miscarea asta pe care o facem, n-ati vrea mai bine sa aiba si valoare legala semnaturile noastre? Treaba se poate rezolva simplu,  insa, pregateste-te sa renunti la comoditate si, eventual, sa scoti cativa bani din buzunar.

Cea mai la indemana si disponibila metoda dedicata tuturor celor cu acces la Internet si o suma de bani destul de mica, este semnatura electronica.

Semnatura electronica este afiliata inscrisului sub semnatura privata in conformitate cu legea 455/2001. In cazul unui litigiu nu poate fi contestata in instanta. Din punct de vedere juridic semnatura electronica este ca o semnatura pe un document, care poate fi folosita in fata instantelor de judecata, a tertilor. Cei care aveti firme o cunoasteti deja, insa n-ar fi rau sa avem una si “pe persoana fizica”, ca sa zic asa. :))

Apoi, dupa ce am rezolvat cu semnatura (am gasit aici informatii si o modalitate de a-ti face una), e relevant sa stii cand iti poti face auzita vocea/ semnatura si in ce conditii. Asa ajungem la initiativa cetateneasca prin care se stipuleaza conditiile in care cetatenii pot propune proiecte.

Proiectele trebuie sustinute prin semnaturi de cel putin 100.000 din populatia cu drept de vot pentru a putea fi luate in considerare. Listele de sustinatori vor cuprinde numele, prenumele si domiciliul, seria si numarul actului de identitate si semnaturile sustinatorilor, se arata in lege. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative, conform Art. 74 din Constitutia Romaniei.

Eu zic ca o zi pierduta cu birocratia si vreo 30-40 de euro pentru a-ti face o semnatura electronica pe care o poti folosi linistit de cate ori vrei tu e foarte valoroasa avand in vedere vremurile ce ne asteapta.

Pana data viitoare sa ne ambalam cu folos, zic! 🙂

About Andreea

Om de comunicare, trecuta prin agentii, mi-am revendicat felia de tort ce-mi place cel mai mult: crearea de continut. Mai multe informaţii aici.

One comment

  1. Noroc ca nu costa bani sa semnezi o petitie online ca atunci vedeai cu adevarat spiritul civic al romanului. Cat despre petitii online, semnatura electronica, drumuri, birocratie, fufe puse la birou pe relatii, etc o sa mai treaca ceva timp pana sa vina cineva sa apuce taurul de coarne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *