Calator prin lume – reguli de buna purtare

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Iaca m-am intors acasa, iaca mi-a trecut si oboseala de stat pe avioane si diferente de fus orar, asa ca e timpul sa iti impartasesc din pataniile mele, si bune si rele, sa stii ce sa ocolesti, pe unde sa te abati si ce destinatii iti poti alege in cazul in care esti in cautare de noi locuri.

Mi-am permis sa formulez in primul articol (intentionez o serie) un sir de principii, caci nu-mi plac regulile (doar jocurile de cuvinte), pe care e bine sa le bifezi pentru sanatatea ta mentala si trupeasca si pentru reusita vacantei. 🙂

IMG_3395

1) Asigura-te ca ai vize pentru toate tarile prin care treci. Nu conteaza ca ai apelat la serviciile unei agentii sau ca ti-ai procurat singur biletele. Desi e datoria agentiei sa te informeze legat de toate detaliile de drum si destinatie, s-ar putea sa dai peste niste nepriceputi sau neprofesionisti cum am avut noi ghinionul si sa ramai blocat prin vreo tara.  Sa va povestesc exemplu meu. Cum a fost prima mea iesire din Europa si prima plecare in partea de vest a lumii (prietenii mei prefera Asia, asadar nu am avut pana acum informatii despre Americi), nu m-am gandit nici o secunda ca exista si mi-ar trebui viza de tranzit, m-am interesat doar de vizele pentru destinatiile finale. Si uite asa am ramas blocati in aeroportul din Canada, care nu are zona de tranzit si pentru care iti trebuie viza, chiar daca stai doar 2 ore (asa cum a fost pentru noi). Viza se obtine in prealabil, n-o poti avea in aeroport decat dupa multe rugaminti, plata unei taxe de “pedeapsa” de aprox 400 dolari canadieni pentru 2 persoane, riscul de a pierde legatura si bagajele. Si suplimentar primesti si interdictia de a te mai intoarce pe acolo fara viza, caci cea obtinuta cu greu a fost valabila doar 48 de ore.  Noi am reusit sa prindem la fix legatura spre Mexic, dar bagajele noastre au ajuns 3 zile mai tarziu. Crede-ma, nu e fun sa fii la 30 de grade cu hainele de decembrie din Romania. 🙂

Pentru Mexic nu iti trebuie viza luata de la ambasada, o primesti pe loc in aeroport dupa completarea unui formular in care spui cate zile stai, de ce vrei sa intri in Mexic si unde vei sta.

Pentru Cuba iti trebuie viza, insa nu te speria, se obtine foarte usor. Ai nevoie de biletul de avion, asigurarea medicala, o taxa de 22 de euro si bineinteles, pasaport. Te duci cu toate astea la ambasada Cubei (e pe Nicolae Carmfil 73, intr-o cladire de birouri) si o vei obtine pe loc. Intereseaza-te inainte de orar, caci e destul de scurt si nu se obtin vize in fiecare zi.

2) Nu pleca niciodata fara asigurare de calatorie. Spre fericirea noastra nu am folosit-o, dar nu stii niciodata ce se poate intampla. In Praga spre exemplu ne-a fost mai mult decat folositoare pentru o problema grava, dureroasa si urgenta de dinti.

E ieftina (noi am dat aprox. 100 eur pentru 2 persoane 25 de zile, (asigurare medicala, bagaje si sporturi de agrement incluse) si te poate salva din multe situatii.

3) Pleaca cu un card cu buget de rezerva  si asigura-te ca sunt persoane in tara care te pot ajuta in caz de nevoie. Nu folosi banii aia decat de e urgent. Sunt situatii extreme, neprevazute care iti pot cere multi bani extra. (in situatia noastra bilete noi de intors din cauza problemei cu viza de Canada)

4) Un trick foarte bun pentru a preveni disconfortul in cazul pierderii bagajelor – se intampla de multe ori cand ai escale – pune in bagajul de mana un schimb de haine si incaltaminte, de preferat adecvate temperaturii tarii in care ajungi.

5) Verifica daca iti trebuie vreun vaccin, pastila, tratament inainte sau in tara in care ajungi. Pentru Mexic si Cuba nu e nevoie, dar exista tari in care nu e bine sa ajungi altfel. A scris Simona despre asta.

Funny fact: In Cuba am avut si un zbor intern, din Havana in Nuevo Gerona – Isla de la Juventud. Din motive ce-mi depasesc putin logica, in aeroportul ala micut de pe insula,unde sala de asteptare e cat un apartament mic din Obor, exista o doamna asistenta care iti ia temperatura. Vine si imparte termometre pe care le aduna ulterior si le citeste. De ce o face tocmai acolo si nu se intampla in Havana, inainte de a ajunge pe insula, nu stiu. La fel cum nu stiu de ce ti se ia temperatura si la plecare. Dar asa fac ei, sa nu va speriati.

6) Daca esti mai slab de inima si nu vrei sa stai cu emotii sau daca pur si simplu vrei sa fii sigur ca te relaxezi, nu ca-ti faci griji in vacanta, ia-ti toate cazarile din timp. Va fi mai ieftin, mai sigur si mai bine pentru linistea ta. Desigur, gasesti cazari si la fata locului insa depinde mult de zona, caci e posibil sa fie o perioada aglomerata si fii sigur ca preturile vor fi ca atare.

7) Verifica site-ul MAE si al ambasadelor statelor in care mergi. E bine sa stii daca exista alerte de calatorie si pentru ce sunt. In cazul Mexicului de exemplu, exista 2 tipuri de alerte: una legata de vreme (poti evita perioada ploioasa si incarcata de furtuni, am impresia ca e august-noiembrie) si una legata de violenta. Mexicul nu e o tara sigura, se intampla tot felul:  de la trafic de droguri, la jafuri, rapiri si crime. Insa in zona in care am fost noi – peninsula Yucatan- coasta estica (Cancun, Chichen -Itza, Playa del Carmen, Cozumel si Tulum) e una turistica, e foarte sigura. Am vazut multa politie peste tot, nu am patit nimic ciudat sau rau, a fost totul in regula din punct de vedere al sigurantei, chiar daca nu am fost decat doi (majoritatea recomanda sa mergi in grupuri, dar noua nu ne place 🙂 ), chiar daca am inchiriat masina si ne-am tot plimbat.  Am inteles ca zona centrala si de vest, prin Acapulco, pe acolo se intampla nenorocirile. Asadar verifica, dar tine cont si de recomandarile celor ce au mai fost, de zona exacta a calatoriei si bineinteles de cat de mult iti doresti sa ajungi acolo.

8) Verifica, intreaba, cauta pe net care e moneda tarii respective, din ce e mai bine sa faci conversia, daca au bancomate sau daca poti plati cumva cu cardul.

In Mexic poti plati cam peste tot in dolari, dar poti schimba si in moneda lor, pesos sau dolari mexicani. Recomand a 2a varianta, caci cursul lor valutar e foarte slab si risti sa platesti o masa cu 5 dolari in plus doar din cauza schimbului. Au bancomate cam peste tot (fii atent la taxele pe care le percep) si poti plati cu cardul in multe locatii.

In Cuba e bine sa ajungi cu euro pe care ulterior sa-i schimbi in moneda locala dedicata turistilor -CUC. (Da, Cuba e singura tara din lume cu 2 monezi – CUC pentru turisti si pesos cubanezi pentru localnici). Nu vei gasi bancomate decat foarte rar si asta in Havana (in restul oraselor nu stiu, pe insula nu aveau deloc), nu poti plati cu cardul (doar in complexul de pe Isla de la Juventud am putut) si vei sta la cozi pentru a schimba bani, asadar e bine sa schimbi mai multi deodata.

Cam atat pentru inceput, am sa revin cu articole dedicate despre Mexic si Cuba – ce e de vazut, daca merita, cat costa, cum sunt oamenii, ce ai de facut pe acolo + multe poze. 🙂

Pana data viitoare, ramaneti calatori. 🙂

 

    Leave Your Comment Here