TEDxBucharest 2013

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

karina hollekimIdei si oameni care chiar schimba lumea. Vise candva aberant de fanteziste ajunse acum realitate pura. Cam despre asta e vorba in conferintele TED si in fratiorul cu licenta TEDx.

Desfasurat saptamana trecuta, pe 9 noiembrie, TEDxBucharest 2013 a reunit povesti de succes din multe domenii: de la IT la arhitectura, de la sporturi extreme la muzica.

Pentru ca nu vreau sa diluez istoria nimanui, ba chiar s-o potentez pe fiecare, am sa va povestesc doar despre Karina Hollekim. (am mai scris despre o parte din speakeri pe adevarul.ro)

Karina este de profesie IT-ist, meserie pe care a abandonat-o pentru a face ceea ce-si dorea din copilarie: sa zboare. Originara din Oslo, Norvegia, Karina Hollekim, 37 de ani, este schioara profesionista şi base jumper, pe scurt face sarituri in gol de pe diverse „baze“, fie munti, cladiri sau poduri, purtand un costum special si o parasuta pentru aterizare.

Inainte de a va impartasi povestea ei, haideti sa ne uitam impreuna la trailer-ul filmului documentar in care Karina este protagonista – “20 Seconds of Joy“, in regia lui Jens Hoffmann, castigatorul premiului  cel mai bun film la Mountainsports si la Banff Film Festival (2007) – Canada.

 

Povestea Karinei este cea a omului care a realizat ca trebuie sa fii intai special pentru a-ti dori sa fii normal, a unei femei care iubeste prea mult viata pentru a se lasa invinsa de evenimente nefericite.

In 2006, in timpul unei sarituri aparent normala si banala, in timp ce se apropia de pamant, Karina a realizat ca parasuta ei are probleme, se roteste cu o viteza uluitoare, iar lucrurile ar putea iesi prost. A lovit pamantul, mai exact o zona stancoasa cu 100 de kilometri la ora. 2 zile nu s-a trezit. A avut partea inferioara a corpului, de la bazin in jos, facuta praf, cu 21 de fracturi deschise numai la piciorul drept. Dupa ce au reusit sa o stabilizeze, medicii i-au spus ca nu va mai merge niciodata. La un moment dat chiar se discuta despre amputarea piciorului drept. Nici nu-mi pot imagina cum primeste astfel de vesti un om normal, caruia ii place viata, cu atat mai mult un om pentru care viata inseamna sa alunece pe partii si sa zboare.

Un om care pana acum sfida gravitatea si legile fizicii, s-a vazut pus in postura de a alege: renunta si se lasa in plasa furiei, a frustrarii si a depresiei, ori face tot ce poate pentru a se recupera. Gandindu-se tot timpul la ce poate face pentru a fi din nou bine, nu la ce nu poate, a trebuit sa munceasca 6 luni doar pentru a-si pune singura sosetele.

Dupa 20 de interventii chirurgicale si 4 ani de lupta pentru recuperare, Karin poate merge, poate dansa, ba chiar poate schia din nou.

Cu un optimism pe care nu l-am mai intalnit vreodata, Karin s-a considerat o norocoasa pentru ca i s-a oferit o noua sansa si a facut totul  pentru a se intoarce in “muntii ei.

Karin nu a mai facut base jumping de 7 ani. Insa nu a renuntat nicicand la sporturile care o fac fericita. In luna decembrie a acestui an va deveni mama. 🙂

Intre timp a devenit un speaker fabulos ce impulsioneaza oamenii sa-si traiasca visele, oricat de nebunesti ar parea.

„Cred in oameni. Cred in puterea mintii si cum ne putem decide singuri bunastarea. Nu putem alege actiunile care ni se intampla, dar putem cu totii sa alegem cum sa reactionam la ele. A inţelege ca avem posibilitatea de a decide face o diferenta in modul cum vedem lumea care ne inconjoara“ declara Karina.

Imagine preluata de pe adevarul.ro

Leave Your Comment Here