Mancam sanatos?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

solarisTrend sau nevoie, mancatul sanatos a ajuns un subiect intens discutat al zilelor noastre. Inca nu intuiesc daca are legatura directa cu anotimpurile, daca oamenii tind sa se preocupe de modul  in care mananca si compozitia lucrurilor destinate hranei doar pentru a arata bine in costum de baie, insa este cert ca ne intereseaza tot mai mult ce si cum mancam.

Intr-o lume a fugii, in care totul se misca pe fast forward, ne ramane prea putin timp pentru a ne preocupa de ce mancam si cum produsele pe care le consumam ne afecteaza calitatea vietii pe termen lung.

Marturisesc ca pe mine ma scoate din sarite cuvantul dieta si ca din fericire nu am fost nevoita sa tin vreodata un regim, cu exceptia celor medicale din cauza unor probleme de sanatate, insa incep sa ma gandesc tot mai mult cum ma pot ajuta mancand ce am nevoie, ce trebuie pentru a nu ma trezi obosita si pentru a putea tine pasul cu agitatia vietii pe care o duc.

In ton cu aceste preocupari globale, vara aceasta, in dorinta de a atrage atentia asupra importantei unui stil de hrana sanatos si echilibrat pentru o viata activa, Solaris desfasoara campania de constientizare: „Salveaza timp. Mananca sanatos.”, ocazie cu care mi-ar placea sa aflu tot mai multe retete de gustari sanatoase.

Imi place sa gatesc, dar nu am intotdeauna rabdare, asadar mi-ar placea sa stiu de la voi niste retete simple, cu ingrediente usor de gasit in magazine, ce necesita un timp scurt de preparare. Singura rugaminte este sa fie retete care folosesc cel putin unul din ingredientele: fructe uscate (amestec de fructe uscate si nuci: stafide, caise, alune de padure, caju, migdale, cirese), amestec de seminte (seminte de floarea soarelui, seminte de in, seminte de susan, seminte de dovleac), migdale, caju si/sau seminte de dovleac decojite. Si nu va pun sa munciti degeaba. Cei de la Solaris va ofera un premiu constand in produsele mai sus mentionate, perfecte pentru niste snack-uri sanatoase.

Ce ziceti, gasim retete bune? Ma ajutati sa ma reapuc de gatit? 🙂

About Andreea

Om de comunicare, trecuta prin agentii, mi-am revendicat felia de tort ce-mi place cel mai mult: crearea de continut. Mai multe informaţii aici.

7 comments

  1. Uneori ma enerveaza teribil ideea asta cu mancatul sanatos, stil de viata sanatos. Toata lumea vorbeste despre asta, dar foarte putini fac ceva cu adevarat. Eu, din pacate de cativa an ma lupt cu kg in plus. Ma enerveaza si ma frustreaza, recunosc, dar am acceptat situatia si decat sa ma plang sau sa mor de ciuda in vreo cabina de proba, m-a hotarat sa ma duc la nutritionist. Cred ca e cea mai buna varianta, pentru ca sportul nu-mi place deloc. Poate pe calea nutritionistului ne imprietenim, macar putin.

    Automat totul tine de informare. Asa ca de vreo 2 luni citesc mult despre alinetatie sanatoasa, despre alimente si despre beneficiile unora dintre ele si despre … doar gustul bun, al altora.

    Nu stiu daca as putea sa-ti dau o reteta ultra meagasanatoasa, dar eu gatesc rar si de fapt atunci experimentez, desi recunosc ca de doua luni mananc muuuulta salata si muuulte fructe.

    Iti dau doua retete pe care eu le fac mereu de doua luni.

    Paine cu seminte

    450 gr faina integrala de secara
    100 gr tarate
    25 gr drojdiw
    1 lingurita miere
    3 -5 linguri seminte (in, floarea-soarelui, susan( – eu le combin
    350 ml apa calduta
    Mod de preparare: Amestegi drojdia cu o lingurita de faina si cu mierea, impreuna cu 3-5 linguri de apa.
    Amesteci faina, taratea si sarea
    Apoi pui compozitia in care ai pus drojdia, adaugi apa si framanti. Lasi la crescut o ora si o dai la cuptor 30 de minute.

    Miroase bine de tot, si e buna tare. Poti sa nu pui tarate daca nu vrei, dar nu prea o simti in paine daca vei cumpara o punga de tarate fina.

    A doua reteta e inventata de mine:D

    Salata de vinete (iti scriu la ingrediente, atat cate am folosit eu):

    2 vinete
    2 rosii
    patrunjel
    1 ceapa
    seminte de floarea soarelui (2 linguri)

    Coci vinetele, le toci cu cutitul. (Eu nu le dau prin mixer pentru ca nu-mi plac vinetele transformate in pasta. Apoi tai in cubulete rosiile, adaugi sare cat crezi si semintele.La final toci patrunjelul (eu am pus vreo 4 firicele) si le amesteci. Eu nu am pus ulei pentru ca renunt la ulei de floarea-soarelui si cel de masline nu-mi place. De asta nu am stors vinetele de apa complet. Le-am lasat putina apa.
    Desi era pentru prima data, a iesit chiar buna. Eu fiind o iubiotare de vinete. 😀

    Sper sa-ti fie de folos! 🙂

  2. Eu am inceput sa mananc sanatos(sau macar asa sper) indata ce mi-am propus sa slabesc. Evit junk food, gatesc mai mult si mai sanatos si incerc sa consum doar alimente naturale.

  3. BATOANE CU SEMINTE
    Ingrediente: 200 ml de miere, 50 g de zahăr, 225 g de seminţe de susan, 200 g de seminţe de floarea-soarelui, 100 g de migdale tocate, 50 g de stafide, o linguriţă cu ulei de măsline, un praf de sare.
    Mod de preparare: mierea se pune într-o cratiţă şi se topeşte puţin. Se adaugă zahărul, amestecând până când preparatul ajunge la punctul de fierbere. Se adaugă susanul, migdalele, seminţele de floarea-soarelui şi stafidele. Se amestecă încontinuu, până ce compoziţia se îngroaşă, astfel încât să de desprindă de pe pereţii vasului. Apoi, amestecul gros se pune pe hârtia de copt unsă cu ulei de măsline şi se nivelează. Se lasă să se răcească, iar apoi se taie sub formă de batoane. Se consumă a doua zi.

  4. Toate ingredientele de mai sus m-au dus cu gandul la un singur lucru: granola 🙂

    Mai exact, un amestec de fulgi de ovăz+secară (eu pun cam 450 grame) si apoi toate minunatiile de seminte pe care le ai pe-acasa: in, susan, floarea soarelui, dovleac, migdale sau fulgi de migdale, stafide, alune si alte fructe confiate (ex. cirese, goji, merisoare, caise taiate bucatele) pe care le amesteci cu 300 grame de lapte condensat. Daca vrei sa fie putin mai dulce, adaugi si niste miere.
    Pui intr-o tava hartie de copt si adaugi amestecul pe care il nivelezi si il dai la cuptor vreo 20 de minute la 180 grade. Lasi tava sa se raceasca complet si apoi o bagi si vreo 2 ore la frigider. Dupa asta, poti sa le tai cu cutitul in batoane pe care le poti impacheta separat in folie alimentara.

    Sunt perfecte ca gustari intre mese sau la micul dejul. Eu imi iau
    50 g picățele ciocolată
    50 g fulgi de migdale
    50-100 g stafide aurii
    o cutie de lapte condensat (300g)

  5. oate ingredientele de mai sus m-au dus cu gandul la un singur lucru: granola

    Mai exact, un amestec de fulgi de ovăz+secară (eu pun cam 450 grame) si apoi toate minunatiile de seminte pe care le ai pe-acasa: in, susan, floarea soarelui, dovleac, migdale sau fulgi de migdale, stafide, alune si alte fructe confiate (ex. cirese, goji, merisoare, caise taiate bucatele) pe care le amesteci cu 300 grame de lapte condensat. Daca vrei sa fie putin mai dulce, adaugi si niste miere.
    Pui intr-o tava hartie de copt si adaugi amestecul pe care il nivelezi si il dai la cuptor vreo 20 de minute la 180 grade. Lasi tava sa se raceasca complet si apoi o bagi si vreo 2 ore la frigider. Dupa asta, poti sa le tai cu cutitul in batoane pe care le poti impacheta separat in folie alimentara.

    Sunt perfecte ca gustari intre mese sau la micul dejul. Eu imi iau intotdeauna la munca 🙂

  6. Usor de zis dar greu de facut, mai ales pentru o persoana activa. Slava domnului ca exista mereu solutii, inclusiv pentru cei care traduc viata activa inclusiv in activitati sportive si nu doar alergatura legata de business. Eu am invatat de ceva timp sa am mereu la mine un mix de fructe uscate si seminte sau cateva migdale si caju pentru zilele in care nu reusesc sa mananc o masa normala la pranz. Imi asigura energia de care am nevoie si imi satura foamea si de obicei nu reusesc sa termin o punguta intreaga. In plus e usor sa le pun in geanta de dimineata si sa ma folosesc de ele atunci cand simt ca mi-e foame, fara sa trebuiasca sa alerg la primul chiosc de unde sa imi cumpar un covrig (o” gaura care se umfla in burta” cum zice bunica). Deci practic si sanatos. Un vis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *