Laptele, aflatoxina si teoria conspiratiei

16 Flares Filament.io 16 Flares ×

muller romaniaIn ultimul an am tot avut ocazia sa lucrez cu numerosi producatori si distribuitori de lapte, atat la job, cat si datorita blogului si nu in ultimul rand, in familie, unde am cea mai de incredere sursa de alimentatie din lume. In tot acest interval m-am lovit de o multime de mituri si de terorii legate de consumul de lapte si lactate, de ce bine,de ce e rau, cat si cum trebuie dozat, ce contine etc. Dupa mai bine de un an, tot ce pot spune este ca am obosit sa aud teorii ale conspiratiei potrivit carora adultii nu ar trebui sa consume lapte, e o mutatie genetica faptul ca noi consumam si dupa pruncie un asemenea aliment, laptele e cancerigen, ingrasa, imbolnaveste s.a.m.d.

Am mai scris 2 articole pe tema asta, nu vreau sa revin si nici sa tin teorii de buna purtare pentru consumatori, insa mi-ar placea ca oamenii din jurul meu sa fie tot mai informati si tot mai atenti la modul in care filtreaza informatia. De la carnea de cal metamorfozata, la gripa aviara si mai nou, aflatoxina, romanii se lasa influentati de cea ce considera in continuare, din pacate, singura sursa eligibila de informare: televiziunea.

Inainte de a arunca cu noroi in stanga si dreapta, haideti sa facem un scurt review: aflatoxina este o substanta ce se afla de obicei pe furaje, cafea, arahide, condimente, porumb ce se transfera la animalele ce consuma furajele contaminate. Odată alimentele infectate, aflatoxina nu mai poată fi distrusa nici macar prin fierbere, iar organismul uman este incapabil sa elimine aceasta substanta toxica. Asadar, aflatoxina este o substanţă cancerigenă produsa de niste ciuperci microscopice care infecteaza alimentele atunci când acestea sunt depozitate în conditii neigienice.

Fenomenul infectării alimentelor cu aflatoxine in tarile din sud-estul Europei este cunoscut de specialistii occidentali de peste 15 ani ei denumindu-l “sindromul balcanic”.
Aflatoxina se dezvoltă în mediile insalubre. Asadar pentru a stopa dezvoltarea acestei substanţe cancerigene, crescatoriile si fermele din strainatate au instalat pana si sisteme de filtrare a aerului.

Cunoscand toate aceste detalii, ceea ce e important sa retinem este ca nu trebuie sa renuntam la consumul de lapte si produse derivate din el, ci trebuie sa fim doar atenti de unde provin si cum sunt realizate acestea. Stiu sigur cel putin o companie care e atenta sa tina aceasta substanta departe prin teste temeinice si incadrarea in limitele standard. Da, e vorba de o companie nemteasca. Daca nici nemtii nu-s rigurosi si atenti, nu stiu cine mai e :). Pe langa o gama variata de produse uber delicioase (eu sunt innebunita dupa laptele cu orez, crema de iaurt cu straciatella si budinca cu ciocolata), lactatele lor sunt si uber sigure. Asa ne asigura si ei pe pagina unde puteti interactiona, pune intrebari si descoperi intreaga lume Muller.

In concluzie, lactatele sunt bune, sunt indicate in foarte multe regimuri post-operatorii si dietetice si ne ajuta sa ne construim doza zilnica de calciu. Trebuie doar sa fim atenti de unde mancam, sa citim mai cu atentie etichetele si sa consumam ceea ce organismul nostru arata ca apreciaza. Pana la urma, barometru mai important si mai de luat in seama decat propriul corp nu avem, el stie cel mai bine ce are nevoie si cand, asa ca ar trebui doar sa ii acordam atentie si sa fim echilibrati.

Pana data viitoare sa uitam de consipratii si sa fim sanatosi! 🙂

 

About Andreea

Om de comunicare, trecuta prin agentii, mi-am revendicat felia de tort ce-mi place cel mai mult: crearea de continut. Mai multe informaţii aici.

One comment

  1. Eu consum produsele de le muller si ma declar fan al lor. Motivul? stiu ca pe langa gustul bun sunt si sanatoase.. si sincer bvo lor ca au trecut peste testele de aflatoxina cu brio. Si nu scriu ca sa ma aflu in treaba, am lucrat 4 ani in Germania si cunosc brand-ul bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *