Puterea laptelui (2)

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Prima parte o gasiti aici.

Stiati ca:

– fiertul laptelui acasa e mai pagubos decat cel din industria alimentara prin pasteurizare si UHT unde se pierd mai putine proteine si vitamine? Laptele ambalat nu necesita fierbere,e mai bogat in vitamina B12 si este chiar tragic daca il mai si fierbem dupa ce-l cumparam, omoram tot ce e bun in el.

– urda e singura branza care nu are grasime, dar care are foarte mult calciu si proteine? (e ideala pt cei aflati la cura de slabire sau pentru cei ce au probleme cu colesterolul)

– casul, telemeaua, cascavalul sunt branzeturi si aici avem o crestere mare a numarului de calorii: de la 40 de calorii cat are un lapte, ajungem la 250 telemeaua si 600 cascavalul?

– cu ce putem inlocui un pahar de lapte? cu o felie de telemea -75 de grame= o portie
cascaval cat 2 degete= o portie de calciu.
2 linguri de parmezan ras = o portie de calciu

– alte alimente ce contin calciu: soia – 100 mg de calciu in 100 gr de boabe, o portie se gaseste in 300 de gr de boabe de soia sau de branza de soia; un ou si jumatate = o portie de calciu, migdale, nuci= 100 gr = o portie (dar inseamna vreo 400 de calorii), piftie si zeama de oase, ciorbe cu oase, conserve de peste cu oase, spanac, broccoli 100 mg calciu in 100 gr de spanac.

–  laptele are un raport de calciu-fosfor de 1,3 ceea ce duce la o absorbtie a calciului de 40%, pe cand, din toate celelalte alimente extragem 4%?

–  laptele la cura de slabire: calciul se leaga de grasimile alimentare, pe care le transforma in sapun si nu se mai absorb. De aceea, aceeasi dieta, insa tinuta cu lactate e mult mai eficienta?

– intoleranta la lactoza e o chestie de eficienta a organismului? In tarile nordice nici nu exista notiunea, in partea de sud e cunoscuta ca fiind ceva fiziologic. Intoleranta exista doar la laptele dulce. Lactoza e zaharul din lapte si are nevoie de o enzima pentru a fi procesata. In momentul in care nu poate fi desfacuta, ea ramane in intestin, fermenteaza, baloneaza si poate da diaree. In momentul in care laptele e transformat, in oricare din produsele derivate: iaurt, branza, etc, nu mai poate da aceasta intoleranta. (lactoza e redusa in proportie de 60% in aceste produse, pana la 0% in branza)

– si persoanele intolerante la lactoza, au o activitate reziduala a acestei enzime. Deci ea functioneaza, numai ca la un nivel foarte slab. Daca aceste persoane isi doresc sa reintroduca laptele dulce in alimentatia lor, o pot face treptat cu o cescuta de lapte pe zi, crescand gradual cantitatea si astfel si activitatea enzimei, insa a nu se consuma pe stomacul gol, pe cat posibil integral, mai gras pentru a ajuta organismul sa-l digere.

– studiile japoneze demonstreaza ca cei care isi respecta doza zilnica de lapte scad rata de accident cerebral la jumatate?

– calciul relaxeaza vasele de sange, scade colesterolul?

– ca lactoferina este substanta din lapte care lupta cu imbatranirea?

– nu exista un lapte mai sarac in calciu, indiferent cat de amarata este vacuta, intrucat, daca ea nu-si ia calciul necesar din iarba, ofera din depozitele ei osoase pentru a da aceeasi calitate a laptelui mereu. nu-i asa ca sunt adorabile? 😀

– combinarea laptelui cu cafeaua: taninurile din cafea sau cacao precipita proteinele din lapte, face branzica in stomac si il tine plin:  astfel,este ideal pentru  cele ce tin cura de slabire, pentru ca o cafea mare cu lapte poate tine loc de o masa, o masa sanatoasa si energizanta chiar.
Cafeaua dupa masa se bea amara pentru a stimula digestia si astfel devine digestiv. Nu mai trebuie bauta cu lapte pentru ca nu mai ai nevoie de inca o masa si de ingreunarea digestiei.

– laptele praf se adauga in produsele lactate pt a creste valoarea nutritiva, deci laptele praf este bun, este lapte fara apa, nu trebuie sa fugim de el.

– iaurtul cu fructe = desert, a se manca cu masura, e prajitura, nu derivat din lapte. E o capcana pt mame pt ca-l percep ca produs lactat.

About Andreea

Om de comunicare, trecuta prin agentii, mi-am revendicat felia de tort ce-mi place cel mai mult: crearea de continut. Mai multe informaţii aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *