How it’s made (I part)

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Urmaresc de multa vreme emisiunea How is made si sunt tot timpul atrasa de explicatiile din spatele tuturor lucrurilor ce ma inconjoara. O curioasa (catre excesiv de curioasa) in mod constant, ma intriga orice teren necunoscut. Si cum in ultima vreme se vorbeste in mod continuu despre sanatate si mancare bio, despre cat de nociv e tot ce ne inconjoara, despre diete si para-diete, am zis sa incep cercetarea cu ceea ce e considerat a fi “nesanatos”.  Intr-un tandem perfect cu planurile mele pe termen mediu, echipa Lay’s m-a invitat sa observ si sa fac parte din tot procesul de creatie a chipsurilor. Si cum doar in echipa ne sta bine, alaturi de bloggerii: Piticu, Cabral, ChinezuAndrei, Auras, Claudia, Andreea, Andressa, Elena si Cristi, echipa M & M (Madalina si Mirel)  si cele 3 fete cucuiete de la Lay’s am pornit in cautarea chipsului perfect.

Si asa am plecat 16 nebuni sa plantam cartofi si sa vedem cum se desfasoara viata la ferma…

Pentru asta a trebuit sa ne deplasam pana la Targu Secuiesc, oras mic si cochet din inima tarii, cu o cultura a cartofului bine inradacinata, dar si cu oameni faini si deosebit de emotivi. 🙂

Am ajuns la ferma domnului Peter, una dintre cele 14 ferme partenere Lays. Domnul Peter, pe langa faptul ca este un fermier de nota 10 ce a reusit sa transforme o mica afacere de familie inceputa pe un petec de pamant intr-o ferma extrem de productiva si de mare, este un om special, ce ne-a vorbit cu emotie in glas si o doza de bucurie datorata implinirii visului sau de-o viata. Aici a aparut primul lucru pe care l-am apreciat la echipa Lays: se straduiesc ca mare parte, daca nu toti cartofii pe care ii folosesc sa faca parte din productia locala si ca atare sprijina aceste 14 ferme: ajutor in accesarea fondurilor europene, sponsorizari, traininguri in afara tarii si bineinteles achizitia cartofilor.

Apoi am facut cunostinta cu toate utilajele si mecanismele de plantare, recoltare si intretinere a culturilor de cartofi. Trebuie sa recunosc ca in mintea mea, agricultura din Romania inca implica multi oameni, multe sape si carute. Cu ocazia asta am aflat ca nu mai e chiar asa, cel putin nu in fermele care se respecta si care isi doresc sa-si mareasca eficienta si sa creasca. Totul e automatizat, motorizat si standardizat.

M-am minunat de cate soiuri de cartofi pot exista si cat de importanta este alegerea celui potrivit pentru chispuri. De ce? Ei bine, daca soiul ales are prea mult zahar acest lucru va dauna in momentul prajirii, mai exact nu va avea acea culoare aurie, ba chiar se va arde mai repede. Noi, fetele, am plantat un soi numit Lady Claire, un soi mai sensibil pe parcursul cresterii, ca o domnita, dar foarte rezistent dupa recoltare. 😀

Inca sunt uimita de toate rigorile urmate fara interpretare de fermierii Lay’s, de la temperatura solului in momentul plantarii, la temperatura din depozite, la distanta necesara a fi pastrata intre cartofi in momentul plantarii si urmarirea indeaproape pe tot parcursul dezvoltarii lor pana la recoltare.

Jos palaria in fata fermierilor atat de dedicati si gospodari pe care am avur ocazia sa-i cunosc!

Tin sa va precizez ca la sfarsit de august voi merge la recoltare, iar din cele 5 randuri primite in dar (sezonier) voi avea ocazia sa fac chipsuri personalizate. Pana atunci insa trebuie sa ma ajutati sa aleg aroma. Ok? Multumeeeesc!

 

 

Leave Your Comment Here